De Halve van De Waal, een vertrouwd beeld in het voorjaar

Op zaterdag 8 maart 2025 wordt de 42e Halve Marathon van De Waal gehouden. De Turfveldcrossen en Texeltrail zijn achter de rug. Het bos wordt even verlaten voor de weg. De Halve Marathon van De Waal is een regionale Atletiekunieloop, al meer dan 41 jaar een vertrouwd beeld in het voorjaar. 

Deelnemers komen van heinde en ver om mee te doen. Belangrijke redenen zijn waarschijnlijk: een sportief weekendje weg en lopen op een Waddeneiland. De Waal staat bekend om zijn gezellige sfeer, zijn kleinschaligheid, soep na afloop, loterij op startnummer en veel prijzen in natura.

Het parcours is dit jaar veranderd en weliswaar landelijk, maar ook meer door de polder Waalenburg en gevarieerd. Gemiddeld schommelt het aantal deelnemers rond de 250. Het lopen zit duidelijk in de lift, ook op Texel. Mede oorzaak is de Texel Halve Marathon die in 2007 op 30 september zijn eerste editie beleefde en inmiddels staat dit als een huis of beter ligt als een boot.

Een halve marathon loop je niet zomaar. Daar moet gedegen voor getraind worden. Nu zie je menig Texelaar voorbij gaan, die zijn of haar stoute sportschoenen heeft aangetrokken om voldoende getraind aan de start te kunnen verschijnen. Misschien is De Halve van De Waal met de 10.6 kilometer een mooi proef- en trainingsronde voor straks in september voor de Texel Halve Marathon

De Halve van De Waal bestaat in hoofdzaak uit twee afstanden, nl. de 10,6 en 21,1 km. Verder er is voor recreanten een afstand opgenomen van 5 km. Deze kan eventueel ook gewandeld worden.

KIDSRUN

Je kunt je medio februari 2025 daarvoor weer inschrijven via de site van Sportservice Texel