De Halve van De Waal, een vertrouwd beeld in het voorjaar

Op zaterdag 9 maart 2019 wordt de 38e Halve Marathon van De Waal gehouden. De Turfveldcrossen en Texeltrail zijn achter de rug. Het bos wordt even verlaten voor de weg. De Halve Marathon van De Waal is een regionale Atletiekunieloop, al meer dan 37 jaar een vertrouwd beeld in het voorjaar. 

 

Deelnemers komen van heinde en ver om mee te doen. Belangrijke redenen zijn waarschijnlijk: een sportief weekendje weg en lopen op een waddeneiland. De Waal staat bekend om zijn gezellige sfeer, zijn kleinschaligheid, soep na afloop, loterij op startnummer en veel prijzen in natura.

Het parcours is weliswaar landelijk, maar wel behoorlijk beschut en gevariëerd. Gemiddeld schommelt het aantal deelnemrs rond de 250. Het lopen zit duidelijk in de lift, ook op Texel. Mede oorzaak is de Texel Halve Marathon die in 2007 op 30 september zijn eerste editie beleefde en inmiddels staat dit als een huis of beter ligt als een boot.

Een halve marathon loop je niet zomaar. Daar moet gedegen voor getraind worden. Nu zie je menig Texelaar voorbij gaan, die zijn of haar stoute sportschoenen heeft aangetrokken om voldoende getraind aan de start te kunnen verschijnen. Misschien is De Halve van De Waal met de 10.6 kilometer een mooi proef- en trainingsronde voor straks in september voor de Texel Halve Marathon

De Halve van De Waal bestaat in hoofdzaak uit twee afstanden, nl. de 10,6 en 21,1 km. Verder er is voor recreanten een afstand opgenomen van 5 km. Deze kan eventueel ook gewandeld worden en sinds een paar jaar is er een ronde voor Nordic Walking.

KIDSRUN

Ook dit jaar, is er weer een Kidsrun in samenwerking met Sportservice Texel voor de jeugd tot en met 15 jaar. De jeugd wordt hiervoor zoveel mogelijk benaderd via Sportservice Texel en de scholen. 

De aanmelding voor deze Kidsrun gaat uitsluitend via de site teamsport texel. Deelname is gratis. Er zijn per categorie drie prijzen, voor zowel jongens als meisjes. Bij grote deelname kan de jeugd t/m 11 jaar nog worden gesplitst  in twee groepen. Jeugd t/m 11 lopen 1,25 km en de jeugd 12 t/m 15 jaar lopen  2,5 km. Prijsuitreiking meteen bij de finish nadat de laatste loper gefinisht is. 

Deelname voor de jeugd is gratis. Als bewijs van deelname ontvangen zijn een vaantje en na afloop in het dorpshuis De Wielewaal een appel. Ook dingt de jeugd mee in de loterij op startnummer.